De 5 voordelen van een leesclub

leestijd: 2 minuten

Eens per seizoen kom ik samen met mijn leesclub. Onze laatste bijeenkomst inspireerde me tot het schrijven van dit artikel. Dit zijn de vijf voordelen van een leesclub. Waar wacht je nog op?

1. Je overstijgt je eigen perspectief

Onlangs kwam onze leesclub Een avond in seizoenen weer samen om een boek te bespreken. Ik schreef in het verslag dat iedereen vanuit een frame naar de wereld kijkt, gebaseerd op je eerdere ervaringen. Als recensent probeer je met gedachte-experimenten je eigen beeld van een verhaal te ontkleuren om te achterhalen wat verschillende pigmenten voor invloed hebben op de vorm. Het mooie aan deze leesclub was dat iedereen de focus op iets anders legde, al waren er overeenkomsten in kritiek, en toch zijn eigen perspectief wist te overstijgen.

2. Je kunt de diepere lagen blootleggen

Samen zoom je in en uit op het verhaal. Je ontleedt en analyseert totdat je de diepere lagen hebt blootgelegd. De lezer is de archeoloog die, gewapend met de rede, diepere lagen blootlegt. Interpretatie is daarbij heel belangrijk, dus misschien schrijf je meer diepgang toe aan een verhaal dan er werkelijk in zit. Maar lezen is altijd een samenspel tussen auteur een lezer. Niemand leest ooit hetzelfde boek. Dat maakt lezen zo mooi.

3. Je krijgt een nieuw licht op je eigen interpretatie

Als je samenkomt met een leesclub zijn dat allemaal verschillende ervaringen. Je bespreekt het boek kritisch, drinkt een wijntje op twee vergezeld van lekkere hapjes. Maar je kunt ook kritisch zijn op andere interpretaties. Sta open voor de ander, want je kunt jouw standpunt bevestigd zien of iets nieuws leren. Maar de ene ervaring sluit de ander niet uit. Waarheden kunnen naast elkaar bestaan.

4. Je hebt een excuus om wijn te drinken

Wijn is een van ’s werelds beste uitvindingen (is wel zo). Een leesclub is een fantastisch excuus om eens een wijntje (extra) te drinken. Mocht je een excuus nodig hebben.

5. Je lees soms buiten je comfort zone

Bij een leesclub is het de uitdaging een geschikt boek te vinden. Ik noem het een uitdaging, omdat iedereen een andere voorkeur heeft. Zelfs als ze nog zo overeenkomen. Dan is het vaak lastig een boek te vinden dat íédereen zal boeien. Juist buiten je comfort zone bevinden zich de wonderen, dus laat je verrassen. Je kunt er zomaar een parel tegenkomen die je anders nooit had ontdekt.

Wat vind jij een voordeel van een leesclub?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *