‘Exodus’ van Jen Minkman is spannend en diepgaand

leestijd: 3 minuten

Exodus is een literair young adultverhaal waarmee Jen Minkman een dystopie en geschiedenis vlekkeloos in elkaar over laat vloeien. 

Exodus

Het einde van de wereld nadert. In Jeruzalem wacht een tiener geduldig maar gespannen op de komst van haar tante Rachel. Zij zou haar meenemen naar Mars, waar men naartoe is gevlucht om een nieuwe wereld te bouwen. Maar Rachel komt niet en de tijd stroomt traag als olie voorbij. Is het te laat?

De tijd is hier oud. Ouder dan de gescheurde en geblakerde grond, ouder dan de uitgedroogde begroeiïng en de stoffige weg die zich als een trage slang door de woestijn slingert op weg naar de trillende horizon.
Ik weet niet meer hoe lang ik hier al ben, maar ik voel me net als die slang – voor eeuwig op weg naar een bestemming die buiten zicht ligt. Pas als ik omhoog kijk, zie ik waar ik naar verlang. Een strakblauwe lucht. Mijn visioenen zijn blauw. Mijn ogen zijn hongerig. (p. 2)

De volle laag

Jen Minkman won met Exodus de tweede plaats in de Harland Awards-verhalenwedstrijd. Dat maakte me erg nieuwsgierig naar het verhaal. Ze is een intelligente vrouw die de neiging heeft op papier haar diepgang af te zwakken, maar in Exodus geeft ze je de volle laag. Op een goede manier.

Niet eerder heb ik een verhaal gelezen waarin Minkman zo veel diepgang heeft gestopt. Ze schrijft toegankelijk – soms iets te toegankelijk voor mijn smaak – maar staat je zo toe je enkel te bekommeren om de sterk uitgewerkte personages en alle boodschappen die ze voor je heeft. Het verhaal is spannend en verrassend, bevat meerdere lagen en de boodschap is mooi. Ze blijft hangen en circuleert net zolang in de lucht totdat jij beseft dat het niet de cirkel is waar je op moet letten, maar het portaal in het midden.

Hoewel het gewoon haar schrijfstijl is, vond ik ook hier dat te veel werd verteld en iets te weinig werd beschreven. Maar het valt niet te ontkennen dat de personages duidelijk overkomen. Het verhaal leest als een trein zonder eindbestemming: het is niet het eindstation waar het om draait, maar wat je ziet als je naar buiten kijkt. De geschiedenis die Minkman aanhaalt ken ik niet volledig, maar dat is ook niet nodig. Toch heb ik sterk het vermoeden dat je het verhaal met de juiste voorkennis nog meer zult waren. Dat het een toekomstige setting heeft, versterkt de boodschap dat wie zijn geschiedenis niet kent gedoemd is haar te verhalen.

Exodus is een literair young adultverhaal waarmee Jen Minkman een dystopie en geschiedenis vlekkeloos in elkaar over laat vloeien. De laatste woorden las ik met een golf van kippenvel over mijn lijf.

★★★½

BOEKGEGEVENS
Jen Minkman, Exodus, Dutch Venture Publishing. 24 pagina’s

Voor deze recensie heb ik een gratis recensie-exemplaar ontvangen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *