Ambo | Anthos start filosofische pamflettenreeks ‘NIEUW LICHT’

leestijd: 2 minuten

Uitgeverij Ambo | Anthos start een filosofische pamflettenreeks genaamd Nieuw licht. Toen ik dat las op Twitter, deed ik een dansje. Heb je het gemist? Ik praat je hier bij.

Het publieke debat is met de komst van de sociale media ingrijpend veranderd. En het wordt er meestal niet genuanceerder op. De vertwittering van het debat was voor Frank Meester en Coen Simon de belangrijkste drijfveer voor de lancering van de serie filosofische pamfletten Nieuw licht.

Hoe doen zij dat?

Ze combineren de eeuwenoude denktraditie met het nieuwe denken van onze tijd. Ze leggen de scherpste hedendaagse denkers – onder wie Arnon Grunberg, Femke Halsema, Bas Heijne en Daan Roovers – een vraag voor uit een klassiek geworden tekst van filosofen en denkers als De Beauvoir, Camus, Freud, Rousseau en Aristoteles.

In de pamfletten wordt een fragment van de klassieke tekst bijgevoegd en ze worden ingeleid door Meester en Simon. Daarnaast wordt rondom elke uitgave een reeks debatten georganiseerd – on stage en online. Zo wordt ieder essay met een debat gepresenteerd in De Rode Hoed te Amsterdam en de Der Aa-Kerk in Groningen.

De eerste uitgaven

Elke aanbieding verschijnen er twee uitgaven en bij de aankomende zomeraanbieding (augustus 2016) komen er zelfs al drie uit:

 • Ik kom in opstand, dus wij zijn van Eva Rovers over verzet in de kunst
 • Onbehagen van Bas Heijne over de beschaafde mens
 • The medium kills the message van Pieter van den Blink en Katrien Gottlieb over journalistiek, media en kijkcijfers

Andere publicaties zijn Kapitaalvernietiging van Myrthe Hilkens over eigenbelang en De mythe van de gemaakte vrouw van Ewald Engelen over het feminisme.

Ik kan niet wachten om erin te beginnen. Filosoferen is makkelijke als je denkt van Coen Simon vond ik erg prikkelend en toegankelijk. Als de andere essays net zo toegankelijk geschreven en diepgaand qua stof zijn, dan zullen ze me waarschijnlijk wel bekoren!

Voor dit artikel heb ik stukken tekst uit de zomerbrochure van Ambo | Anthos gebruikt.

3 reacties

 1. Hi there, I wish for to subscribe for this webpage
  to get hottest updates, therefore where can i do it please help out.

 2. Insights and ideas of how various companies and organizations are utilizing
  Jesus’ Master Marketing techniques for the common good of others and their organizations. http://Www.Laurennewmanphoto.com/?p=337

 3. When someone writes an piece of writing he/she retains the thought of a user in his/her brain that how a user can know it.
  Therefore that’s why this paragraph is outstdanding.
  Thanks!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *