Hollands Diep Leesclub #2: interessant, dynamisch, gezellig

leestijd: 3 minuten

Wat krijg je als je een stel door boeken geobsedeerde persoonlijkheden bij elkaar zet om te discussiëren over een boek? Wacht. Ik  vergat de wijn en het bier. Goed, je krijgt een interessante, dynamische en behoorlijk gezellige leesclub.

In het voorjaar begon Uitgeverij Hollands Diep met een exclusieve leesclub voor boekhandelaren. Blogster Shyama Hopman en ik waren er ook. We bespraken toen het boek Vermoorde onschuld van Dana Spiotta. Echt ontzettend jammer, maar ik heb het niet kunnen uitlezen. Daardoor stopte ik net midden in een stuk waar ik de draad kwijtraakte. Jammer, want als ik had doorgelezen was ik mogelijk wel heel enthousiast geweest. De vorm was, net als bij Denk me weg van Adam Haslett, creatief. Bij zo’n creatieve vorm is het vaak belangrijk al lezende te analyseren en dat na de laatste bladzijde door te zetten.

Afgelopen maandag was dan de tweede editie. Shyama en ik zijn inmiddels vaste gast. Met onze sprankelende persoonlijkheden zorgen we voor de entertainment, verlossen we Casper (die de leesclub organiseert) van de wijn en vullen we het kringetje met scherpe opmerkingen en analyses. De groep was deze keer groter en de sfeer gemoedelijk. Het hielp natuurlijk dat sommigen elkaar al hadden gezien. We bespraken Denk me weg van Adam Haslett.

In Denk me weg wordt Margarets verloofde John geteisterd door een depressie. Net als hun leven samen in een stroomversnelling zit, krijgt John een terugval. Maar ze blijft bij hem en die keuze drukt zijn stempel op hun leven en dat van hun drie kinderen, die centraal staan in dit boek. Met name Michael, die de melancholie van zijn vader lijkt te hebben overgenomen (nature or nurture?) heeft het zwaar. Zijn broertje, de ambitieuze en uiterst beheerste Alec, en zijn zusje, de verstandige en betrouwbare Celia, schieten hem te hulp.

Het leuke aan een leesclub is dat je boeken beter leer begrijpen. Je komt in aanraking met verschillende perspectieven en interpretaties. Dat ik Denk me weg erg goed vond, wist ik al. Ik had de woorden alleen nog niet. Maar al discussiërende ontdekte ik welke woorden ik ging gebruiken. Verbanden die ik wel opmerkte maar nog niet had benoemd, vonden hun weg naar mijn mond. Ik wist ineens zeker dat ik het vijf sterren zou geven.

“De personages zijn zo formidabel uitgewerkt dat ik voor het eerst in mijn leven vergat dat ik een boek las. Met emotionele precisie schept Adam Haslett levensechte mensen met wie ik me makkelijk kon identificeren.”

Wat mij het meeste is bijgebleven is de oprechtheid. Ik kreeg het idee dat iedereen wel voor zijn mening durfde uit te komen. We waren het niet altijd met elkaar eens (vaak wel) en dat leverde interessante momenten op. Denk me weg is absoluut een geschikt boek voor een leesclub, omdat het vol diepere lagen zit. Als een kunstwerk. Letterkunst. De lezer is de archeoloog die, gewapend met de rede, diepere lagen blootlegt.

BOEKGEGEVENS
Adam Haslett, Denk me wegHollands Diep, 448 pagina’s, ISBN 978 90 488 3020 6

Voor deze recensie heb ik een gratis recensie-exemplaar ontvangen.

2 reacties

  1. Mooi verslag Alex! Zowel van het boek als van de avond !

  2. Pingback:Win ‘Denk me weg’ van Adam Haslett! | Alex Hoogendoorn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *