Heb jij een kind op de basisschool? Dan worden er elk leerjaar twee belangrijke toetsen afgenomen: Leerling in Beeld-toetsen. Dat zijn andere toetsen dan de gewone methodetoetsen. In dit artikel leggen we je uit wat de verschillen zijn tussen Leerling in Beeld en de methodetoetsen, waarom Leerling in Beeld-toetsen zo belangrijk zijn en hoe je Leerling in Beeld kunt oefenen met je zoon of dochter.

Verschil met methodetoetsen

Er is een groot verschil tussen Leerling in Beeld-toetsen en methodetoetsen. Methodetoetsen zijn de toetsen die horen bij een methode. Een methode gebruikt de school om een vak aan te bieden. Ieder vak heeft zo zijn eigen methode. Zo heb je lesmethodes voor rekenen, taal, spelling, studievaardigheden, maar ook voor wereldoriëntatie (natuur, geschiedenis en aardrijkskunde), catechese en schrijven. Een methodetoets dient om te bekijken in hoeverre een leerling de aangeboden lesstof begrepen heeft. Er hangt vaak een cijfer aan vast dat op het rapport komt. Het verschil met Leerling in Beeld-toetsen is dat de toetsen van Leerling in Beeld uit het leerlingvolgsysteem komen. Ze beiden een onafhankelijke kijk op de ontwikkeling van een kind. De grootste verschillen zijn:

  • Methodetoetsen zijn toetsen op korte termijn, Leerling in Beeld toetst een half jaar onderwijs;
  • Methodetoetsen zijn kort, Leerling in Beeld duurt langer;
  • Methodetoetsen zijn afhankelijk van een lesmethode, Leerling in Beeld is onafhankelijk;
  • Toetsen van Leerling in Beeld wegen (zeker vanaf groep 6) mee voor het schooladvies vo.

Leerlingvolgsysteem

Een leerlingvolgsysteem wordt door scholen gebruikt om de ontwikkeling van kinderen te toetsen. Dat kan alleen op basis van onafhankelijke gegevens. Daarom hebben leerlingvolgsystemen hun eigen toetsen. Leerling in Beeld is een leerlingvolgsysteem. Het wordt uitgegeven door Cito en is niet het enige leerlingvolgsysteem waaruit scholen kunnen kiezen. Je hebt bijvoorbeeld ook het IEP lvs en het Boom lvs. Een leerlingvolgsysteem controleert de stand van zaken na een bepaalde periode, zoals Leerling in Beeld ene half jaar toetst.

Leerling in Beeld

Zoals gezegd is Leerling in Beeld het leerlingvolgsysteem van Cito. Het brengt in kaart op welke strategieën, vaardigheden en woorden een kind nog moet groeien en hoe die groei eruit ziet. Het signaleert of leerkrachten op moeten gaan letten, bij moeten gaan sturen, extra ondersteuning moeten gaan bieden of juist voor uitdaging moeten zorgen. De toetsen die Leerling in Beeld afneemt en die het meest zwaarwegend zijn in het onderwijs zijn de volgende:

  • Rekenen (getalbegrip, verhoudingen, meten en verbanden)
  • Taalverzorging (grammatica, interpunctie, spelling)
  • Begrijpend lezen en woordenschat

 

Afname van Leerling in Beeld

De toetsen van Leerling in Beeld worden doorgaans in de ochtend afgenomen. Scholen zijn er zelf vrij in om te bepalen wanneer ze dat doen. Alleen de doorstroomtoets is gebonden aan afnamedata, maar ook die zijn vrij te interpreteren. De afname van de toets kan zowel op papier als digitaal. Digitaal is de toets adaptief, wat betekent dat hij zich aanpast naar het niveau van je kind. Zo krijg je de best passende uitslag.

Doorstroomtoets

Net als ieder ander leerlingvolgsysteem heeft ook Leerling in Beeld een doorstroomtoets. De Leerling in Beeld doorstroomtoets is puur en alleen bedoeld voor kinderen in groep 8 van de basisschool en dient om te bekijken of een leerling goed kan uitstromen naar het voortgezet onderwijs. De doorstroomtoets is om die reden erg belangrijk, want het advies kan er nog op worden aangepast. Als de doorstroomtoets van Leerling in Beeld hoger wordt gescoord dan het eerder afgegeven schooladvies, zorgt dat ook voor een hogere advisering. Een leerling kan dus nog naar een ander niveau gaan. Leerling in Beeld toetsen

Leerling in Beeld toetsen oefenen

Natuurlijk wil jij je kind zo goed mogelijk voorbereiden op de toetsen van Leerling in Beeld. Ga daarom altijd op zoek naar het beste oefenmateriaal. Dat kan even zoeken zijn, want verreweg het meeste oefenmateriaal dat je online vindt is ongeschikt en kan zelfs schadelijk zijn. Het kan zorgen dat kinderen de verkeerde strategieën aanleren en verkeerde antwoorden geven tijdens de werkelijke afname. De Leerling in Beeld toetsboeken van Toetsmeester.nl bereiden zeer goed voor op alle toetsen van Leerling in Beeld. Via de links hieronder kom je bij de betreffende oefenboeken uit.