Regisseer je eigen leven met ‘Jezelf de baas’ [boekrecensie]

leestijd: 3 minuten

Het veranderen van gedrag is ongelooflijk lastig. Zeker als het ingesleten gewoontes zijn. Dit boek geeft je waardevolle inzichten om toch je doel te behalen.

   Jezelf de baas

Marcel van Wiggen, Jezelf de baas. Uitgeverij Haystack, 240 pagina’s.
beoordeling: ●●● ½

Hoe verander je gedrag? Daarvoor moet je eerst weten hoe gedrag ontstaat. In Jezelf de baas geeft de auteur eerst interessante inzichten in het ontstaan van gedrag en de invloed van emoties en gedachten bij dat proces.

Vervolgens verschuift de focus naar de omgeving waar hij een eigen model presenteert. Je stemming is volgens Van Wiggen afhankelijk van vier ‘knoppen’: de betekenis die je aan gebeurtenissen geeft, waar je op focust, jouw fysiologie (lichaamshouding) en jouw woordgebruik.

Daarna geeft hij relevante informatie over gedragsverandering, waarbij hij aanspoort om vooral je motivatie te verhelderen. Bedenk niet hoe je iets gaat doen, maar waarom en je bent voldoende gemotiveerd om gedragsverandering in gang te zetten.

   Een duidelijke visie op gedragsverandering

Marcel van Wiggen weet relevante wetenschappelijke kennis over psychologische processen en een subtiele boeddhistisch boodschap te combineren in een toegankelijk boek. Met name de juiste mindset lijkt hier belangrijk, waarbij de invloed van gedachten op gevoelens erg belangrijk is. Zijn gedachtegoed is gepolijst en gebracht zonder aandacht te vragen voor zijn eigen ego. Dat leest prettig. De ongecompliceerde schrijfstijl gecombineerd met talloze voorbeelden maken het boek daarbij voor velen wel herkenbaar.

Tegelijkertijd zijn die voorbeelden ook vermoeiend, omdat het afleidt van de boodschap die al gauw duidelijk is. Dat is jammer, want hij heeft interessante en relevante kennis te delen. Ook zonder de helft van de voorbeelden is dit prachtig vormgegeven boek de prijs waard. Dat lijkt een traditie bij de boeken van Haystack: toegankelijk inhoud op een prachtige manier gebracht.

   Hoe drempels verdwijnen

Die vrijgekomen ruimte had de auteur dan kunnen gebruiken om iets dieper in te gaan op de theorie. Bijvoorbeeld om uit te leggen wat de ‘transactionele analyse’, die een heel grote rol speelt in dit boek, inhoudt en wat die theorie zo relevant maakt. Ook de ‘videotips’, aangeduid in een rondje, misten relevantie. Ze waren wel ingeleid, maar niet besproken en dat is jammer.

Toch raad ik je aan hier doorheen te kijken, desnoods wat voorbeelden over te slaan. Met name het einde is verfrissend: visualiseer de langetermijnpijn om de kortetermijnpijn uit te schakelen en drempels verdwijnen. In Jezelf de baas begeleidt Marcel van Wiggen jou om eindelijk je leven weer op de denkbeeldige rails te krijgen.


Voor deze recensie heb ik een gratis recensie-exemplaar ontvangen van de uitgeverij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *