Voorselecteur bij Harland Awards Verhalenwedstrijd

leestijd: 2 minuten

Misschien heb je het al gezien. Misschien ook niet. In dan geval heb ik gaaf nieuws dat ik graag met je deel. Ik ben een van de voorselecteurs van de Harland Awards Verhalenwedstrijd.

Gisteren ben ik voorgesteld op de website van de Harland Awards. “De winnaars zijn degenen die doorzetten na een tegenslag, die de feedback incasseren en omzetten in groei,” zei ik in het artikel. “Je weet immers nooit of je je doel bereikt als je opgeeft wanneer het even moeilijk wordt.” Meedoen aan zo’n schrijfwedstrijd kan je verder helpen. Ik vind het dan ook ontzettend gaaf dat ik gevraagd ben om voorselecteur te zijn.

Vorig jaar won chicklitauteur Lisette Jonkman met haar horrornovelle De vier stadia van verval. Ik las en recenseerde het en zei:  “Lisette Jonkman toont haar veelzijdigheid en kundigheid door in De vier stadia van verval humor en horror te verweven tot een beklemmend verhaal. […] De spanning neemt gauw toe en bij het einde had ik sterk de behoefte even te kotsen.” Het was een sterk einde: even goor als diepgaand.

Schrijfster en uitgeefster Jen Minkman werd tweede met haar literaire young adultverhaal Exodus waar ze “een dystopie en geschiedenis vlekkeloos in elkaar over laat vloeien.” Dit jaar is zij een van mijn mede-voorselecteurs! De komende dagen zullen de andere juryleden worden voorgesteld (natuurlijk ook de longlist- en shortlistjury). Ik kan alvast zeggen dat we een bijzondere groep zijn waarin verschillende expertises zijn vertegenwoordigd.

Allemaal letten we natuurlijk op elementen als schrijfstijl, spanning, en uitwerking van personages en eventuele wereldbouw. Zelf ben ik ook altijd op zoek naar betekenis, de diepgang, want:

“Alles wat je bedenkt, moet kloppen en een betekenis hebben. Van een hart dat groeit en krimpt al naar gelang je gevoelens in The Deviant Hearts tot een heel andere dimensie met een creatieve heruitvinding van de liefde in Het derde verbond van Liane Baltus. In die zin zoek ik in speculatieve verhalen altijd naar de betekenis achter metaforen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *